среда, 21 января 2015 г.

Сім чудес Львова

 Юлія Когут: За сім днів - Бог створив світ. З семи днів, складається тиждень. Є сім християнських чеснот і сім смертних гріхів. З семи кольорів, складається веселка. А з семи нот - музичний ряд. Та й чудес світу, також сім.

 Наталія Зубик: Сподіваюсь, що наведених прикладів достатньо, щоб ви зрозуміли, що цифра 7 - магічна і незвичайна. А в давнину, ще й вважалося, що вона керує простором і часом. Отож, запрошую вас, на мандрівку в часі простором Львівських вулиць по семи об'єктам нашого міста, які сміливо можна назвати Сім чудес Львова.
 Юлія Когут: І мабуть, дуже символічно, що починаємо ми нашу екскурсію  від будівлі, позначеної щасливим номером 7. Дзвіниця Корнякта 

увійшла в список семи чудес Львова, як найвища споруда стародавнього міста. Опинившись біля неї, відчуваєш величезну концентрацію людської енергії накопичуваної тут століттями. А якщо вам пощастить, то ви почуєте голос чотири-тонного дзвону Кирило. Колись, Кирило був відкритим дзвоном і не давав спокою жодній заблукалій душі у найвіддаленіших частинах міста. Однак, суд угамував його у в'язниці. А за що? Про це, та про багато  іншого, ви почуєте під час екскурсії.
 Наталія Зубик: Щоб оцінити наше наступне диво, запрошую вас пройти через Львівську тріумфальну арку. 
Церква святих Ольги і Єлизавети (Костел Святої Єлизавети)

завжди стелить м'яко дорогою єдиною у Львові дерев'яною бруківкою. А чи знаєте, скільки їй років?А в чому секрет її довголіття, дізнаєтесь у Львові.
Бернардинський собор - найбагатший храм Львова.
 Юлія Когут: Інтер'єр храму в основному створений у першій половині XVIII століття. Коли в мистецтві всевладно панувало бароко. Тоді, храми не мислилися без помпезних розписів і пишних вівтарів. Отож, 17 дерев'яних вівтарів  храму, розкажуть вам кожну свою історію. А за престольний образ повідає таємницю одного з католицьких орденів. А хочете перевірити, чи щасливі ви в коханні, призначте побачення під Бернардинською дзвіницею. Третє диво - львівський Тадж Махал. 

Мавзолей, що зветься Каплицею Боїмів. Ця будівля - це біблія в камені, яку можна прочитати, навіть не знаючи букв. Здається, що десь у цій каплиці - захований якийсь дорогоцінний скарб. А можливо і душа Львова. А Христос, якій сидить на куполі - оберігає цей скарб. Дивно, що ця каплиця для мертвих. Адже в ній у десятки разів більше життя, ніж у будь-якій іншій кам'яниці.
 Наталія Зубик: Здається, саме тут, немає межі, між життям і смертю. А зайшовши в середину, ви побачити, як насправді виглядає небо. І куди ж веде хід з однієї з дверей усипальниці?
 Юлія Когут: Палац графів Потоцьких - четвертий об'єкт у нашому списку. 

Він потрапив до  нього, не тільки як найрозкішніший житловий будинок нашого міста, але й через те, що наче переносить нас до Парижа. Він, виконує роль Лувру у Львові, в прямому і переносному значеннях. Сьогодні, його стіни, служать прихистком для львівської галереї мистецтв, найбільшого, художнього музею України. З палацом пов'язано багато історій щасливих і не дуже. Але поруч, зовсім поруч, блукає привид. Хочете дізнатися, чий? А можливо, вас зацікавить те, хто є живою легендою цього палацу. Завітайте до Львова.
 Є у Львові, місця, які завжди були і очевидно надалі залишатимуться  виключно в його центрі. Хтось вимолює тут благословення, біля статуї Богородиці, інший шукає політичної правди коло пам'ятникові Шевченкові. А нас, нас проспект Свободи заведе до львівського чуда, під номером п'ять.
 Наталія Зубик: Національний театр опери і балету імені Соломії Крушельницької. 


Саме цією будівлею львів'яни зустріли ХХ століття. І ось, понад уже сто років, вона слугує нам храмом прекрасного, піднімаючи наші душі на нові творчі висоти. Де нас, як завжди чекає хто?
 Юлія Когут: Відповідь на це запитання, знайдете в численних скульптурах, які прикрашають дану будівлю. А коли заглянеш всередину, то зразу забудеш про зовнішній світ. Тут співати хочеться не тільки на сцені, а навіть у фойє, на сходах, у проходах, уже не кажучи про дзеркальну залу, в якій перетворитися на сонячного зайчика і стрімголов бігати по стінах, стелях, дзеркалах, торкаючись цієї неймовірної краси. А можливо, вам пощастить і ви побачити гордість театру - сценічну завісу авторства, всесвітньо відомого художника Генріха Семирадського.
  Наталія Зубик: Будинок вчених, колишнє шляхетське казино.

 Саме тут збиралося відбірне товариство, велися неспішні розмови. Вигравалися та й програвалися величезні статки. Щасливці, мандрували додому, невдах іноді знаходили в сусідньому парку. Але не про них, сьогодні мова.
   Юлія Когут: Добре продумана система під'їзду і симпатичне подвір'я заохочують відвідати внутрішній світ кам'яниці, що гордо презентується найрозкішнішими, найдорожчими дерев'яними сходами  у Львові. Тільки тут, ви побачити картини з використанням унікальної для Львова  технології. Дізнаєтесь, що ж знайшли реставратори за одним із дзеркал. Із чого, насправді, зроблені атланти, які завмерли в експресивній спробі втримати балкони.
 Наталія Зубик: Останній в нашому списку об'єкт, який завдяки вдалому розташуванню, неначе домінує над цілим Львовом.
 Юлія Когут: Величний ансамбль собору святого Юра, 

творіння найзнаменитіших архітекторів того часу, серед яких і Львівський Микеланджело Іоан Георг Пінзель. Покровитель цього храму - святий Юрій одночасно є і патроном нашого міста. Можливо, саме тому сталося чудо, що незважаючи на бурхливу історію, Львів не загубився на сторінках літописів, а й досі милує наше око своєю красою. Собор святого Юра - духовна святиня грека-католиків усієї України, тут зберігаються численні реліквії християнського світу, серед яких важко виділити найціннішу. Спробуйте, зробити це самі для себе. А найбільше чудо в житті в кожного з нас, творить, звичайно, любов, та це вже тема нашої іншої екскурсії  - Романтичний Львів.
Мені здається, що Львів дуже красиве місто і його варто відвідати.


Цей ролик з https://www.youtube.com/watch?v=0eX6ahOEQYM, озвучений travellviv.
Опубліковано: 23 серпня, 2011 року 

Комментариев нет:

Отправить комментарий